ÇOCUKLARDAKİ DİŞ PROBLEMLERİ İÇİN SORULARINIZ VE CEVAPLARIMIZ
1- Süt dişi nedir? Kaç tanedir? Ne zaman çıkar?
CEVAP: Süt dişleri çocuklarınızın anne sütünün yanında katı gıdalar almaya başladığı 6 aydan 2 yaşına kadar aralıklarla çıkan,12 yaşına geldiğinde de gelişimini tamamlayan yerini daimi dişlere bırakan dişlerdir.Alt ve üst çenede 10’ar tane olmak üzere toplam 20 tanedir.
2-Çocuğum süt dişi çıkarırken çok rahatsız olmaktadır, ne yapabilirim?
CEVAP: Gerek süt dişi çıkarırken gerek 6 yaş ,12 yaş ve 20 yaş dişleri çıkarırken ağrı , kaşıntı,ateş,salya akıntısı görülebilir. Bu son derece doğal bir olaydır. Herhangi bir tedaviyi gerektirmez. Süt dişleri kaşımak veya ağız gargarası kullanmak faydalı olabilir.
3-Çocuğum 1 yaşını bitirdi, dişleri çıkmadı?
CEVAP: 1 yaşından sonra hala süt dişleri çıkarmadıysa hekimine götürüp bir röntgen çektirerek süt dişlerinin gelişip gelişmediğini öğrenebilirsiniz.
4-Çocuğumun süt dişleri ilk çıktığı günden itibaren çürük, benekli veya tümüyle mor renkli. Ne yapabilirim ?
CEVAP: Hamilelik esnasından kullanılan ilaçlar çocuğunuzun süt dişlerinin gelişimini bozabilir veya renklendirebilir. Süt dişlerinin böyle olması daimi dişlerinde öyle olmasını gerektirmez. Ancak bu size çocuğunuzun dişleriyle daha fazla ilgilenmenizi gerektirir.
5- Çocuğumun süt dişleri çıktı ancak hemen aşınıp ufalandı. Ne yapmalıyım ?
CEVAP: Süt dişlerinin kısa sürede aşınması çürümesi ve ufalanması kötü alışkanlıkların ( parmak emme, yalancı meme, aşırı şeker kullanma, şekerli veya ballı süt verilmesi, kalem vs. yabancı cisimleri ısırmak) sonucudur. Bunlar diş çürüklerinden çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkarır. Dişlerin çarpışık olmasına, erken dökülmesine, konuşma bozukluklarına ve daimi dişlerin gelişimine etki eder.
6-Çocuğumun süt dişleri çürüdü, apse yaptı ve sürekli ağrıyor. Ne yapabilirim?
CEVAP: Süt dişleri çocuğunuzun çenesinde belirli bir süre kalacak süresi dolunca alttaki daimi diş geldiği için kökleri eriyecek, çürüyecek, sallanacak, düşecek veya diş hekimince çekilecektir. Boşalan yere daimi diş yerleşecektir. Bu yüzden zamanında olduğu sürece bu olaylar doğaldır. Ayrıca daimi diş çıkmak üzere yükseldiğinde süt dişinin altında bir kabarıklık oluşturur. Bu apse değildir. Veliler bunu çoğu kez bunu apse sanıp telaşlanırlar.
7-Süt dişi çekilmez biliniyor?
CEVAP: Aksine süt dişi zamanı geldiğinde, çürümemiş olsada, sallanmıyor hatta ağrımıyor olsa da çekilmesi gerekir. Ayrıca zamanı gelmemişse bile aşırı harap olmuş dişleri mutlaka çekilmelidir.
8-Çocuğum 6 yaşına geldi dişlerini değiştirmedi?
CEVAP: 6 yaşında olan çocuğun alt 1’inci süt ön dişlerinin sallanması ve düşerek yerini daimi dişlere bırakması beklenir. Bu 7 yaşını doldurduğunda hala olamamışsa hekime gitmenizi tavsiye ederiz.
9-Bebeğimin dişleri çürüdü sebebi ne olabilir?
CEVAP: Ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi de biberon çürüklerinin başka bir nedenidir. Bunun yanı sıra, dişlere sürdükten sonra oyalanmak amacıyla bebeğin eline verilen karbonhidratlı şekerli gıdalar da diş çürüklerine neden olur. Çocuğu bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek diş temizliğe yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekir.
10-Çocuğumun son arka dişlerinde çürük var. Ne yapmalıyım?
CEVAP: Genellikle aileler 6 yaşında çıkan daimi dişleri süt dişi zanneder. Bu yüzden daimi dişlerin çürüdüğünü fark edemez. Oysa 6 yaş dişleri süt dişi dökülmeden çıkacaktır. 6 yaşından sonra çocuğunuzun mutlaka bir diş hekimine gösterin.
11-Çocuğumun diş etleri çok sık kanamaktadır. Neden?
CEVAP: 6 ila 12 yaş arasındaki çocuklar da çenede hem süt dişleri hem daimi dişler bir arada bulunur. Bunlardan süt dişleri her an dökülmek üzeredir. Bu yüzden diş etleri her an kanlı ve kokulu olabilir. Bu ancak ağızdaki süt dişlerin tümüyle döküldükten sonrada devam ediyorsa kontrol edilmesi gerekmektedir.
12-Süt dişleri çekilirken iğne yapılırsa daimi dişler çıkmaz deniliyor. Doğru mu?
CEVAP: Kesinlikle yanlış düşünce. Dişe yaptığımız iğne kesinlikle dişlere veya yeni çıkacak dişlere zarar vermez. Ancak süt dişleri çekileceğine yakın kökleri erimiş ve sallanmaya başlamış olduğundan bir spreyle kolayca uyuşur ve kolayca ağrısız çekilebilir. Ancak diş sallanmıyorsa iğne yapılmasında hiç bir sakınca yoktur.
13-Çocuğum geceleri dişi gıcırdatmakta sinirlendiği zaman dişlerini sıkmakta, daha sonra diş ağrısından şikâyet etmektedir. Neden?
CEVAP: Çocuklar bulundukları ortamın olumsuzluklarına bağlı olarak ( ailevi problemler, ikinci bir kardeşin kıskançlığı, derslerinde Başarsızlıklar ) diş gıcırdatma huyu sıklıkla görülür. Bazen bu irsi olabilir. Bu alışkanlık sonucu dişlerde kırılmalar, ufalanmalar, çene ekleminde bozukluklar, daha ileri vakalarda çene çıkıklığı görülebilir. Baş ağrısı da yaygın şikâyettir. Çocuklarınızın böyle bir alışkanlığı varsa diş hekiminize başvurup tedavisini yaptırınız.
14-Çocuğumun dişi ağrı yapıyor ve apse yapıyor. Hangi ilacı kullanabilirim ?
CEVAP: Diş hekimliğinde yalnız ilaçla tedavi hemen hemen hiç yoktur. Dişler ya çakilicek yada dolgu yapılacaktır. Apse ise açılacak diş eti iltihabı ise diş etleri temizlenerek giderilecektir. Bu tedavilere ek olarak hekimin uygun gördüğü ilaçlar kullanılır. İlaçların verilen zamanlarda, miktarlarda ve sürede kullanılması çok önemlidir. Aksi takdirde iltihap tekrarlar.
15-Çocuğumun dişleri çarpık çıkıyor nasıl tedavi edilir?
CEVAP: İskeletsel bozuklukların bulunmadığı ve sadece dişlerin konumlarından kaynaklanan sorunlar, her yaşta düzeltilebilir. Biz buna ortodonti tedavi diyoruz. Sabit aygıtlar yani braketler, dişlerin üzerine yapıştırılırlar ve üzerlerine gerilen bir telle tedavi yoluna gidilir. Braketler metal renginde olabileceği gibi, diş rengin dede üretilmiş çeşitleri vardır. Ortodonti tedavinin etkin ve hızlı biçimde yapılabilmesi için hasta katılıcıda çok önemlidir. Ortodonti tedavisi hasta, hekim ve anne baba arasında oynanan bir takım oyunudur. Hastaların hareketli aygıtların anlatıldığı şekilde ve istenen sürede kullanılmaları ve ağız hijyenine üst seviyede tutmaları çok önemlidir.
DEĞERLİ VELİLER;
Her türlü diş problemlerinizi danışabilmeniz ve anlayamadıklarınızı daima polikliniğimizi arayarak sorabilirsiniz.